Kuhinje su središte aktivnosti većine domova, a kuhinjske radne plohe su najizloženije svakodnevnim utjecajima habanja, grebanja, topline i prljanja. Postoji više materijala koji se mogu koristiti za kuhinjske radne ploče, ali nijedan nema toliko širok spektar prednosti kao granit.

Granit je:

  • otporan na habanje
  • otporan na grebanje
  • otporan na visoke temperature uobičajene u kuhinji
  • otporan na prljanje (ukoliko je ispravno zaštićen prije prvog korištenja)
  • vrlo jednostavan za čišćenje
  • trajan materijal koji će sigurno nadživjeti, ali i produljiti život drvenih dijelova Vaše kuhinje

Živopisna paleta boja te iznimna otpornost i trajnost granita zasigurno će obogatiti Vašu kuhinju, ali i podići prodajnu vrijednost Vašeg doma.

Debljine kuhinjskih radnih ploča

Granitne kuhinjske radne ploče najčešće se izrađuju od granitnih ploča debljine 3cm, a rjeđe od ploča debljine 2 cm (u tom slučaju potrebno je osigurati veću površinu nalijeganja na podkonstrukciju) ili od ploča većih debljina.

Rubovi radnih ploča

Kad naručujete kuhinjsku radnu ploču, osim odabira debljine radne ploče, možete birati i između više različitih načina obrade rubova.

Ploče se mogu završiti jednostavnim ravnim poliranjem bridova čime se dobiva suvremen izgled. Svakim zaobljenjem ili profiliranjem dobivate rustikalniji izgled, ali i ergonomski prikladniji rub.

Osim samog profiliranja, rubovi se mogu i vizualno podebljati dodavanjem pasice s donje strane radne ploče.

Otvori u radnoj ploči

Uobičajeno je i najčešće neophodno da se u kuhinjskoj radnoj ploči izrađuju otvori za ugradnju sudopera odnosno ploče za kuhanje. S obzirom da takvi otvori značajno utječu na čvrstoću radne ploče praksa je da ploču uz otvore ojačamo ugradnjom armaturnih traka u sam kamen.

Vertikalna ploha iznad radne ploče

Vertikalna ploha iznad radne ploče služi kako bi se spriječilo prljanje zida iznad radne ploče. Važno je da navedena ploha bude izrađena od materijala koji se lako održava. Iako to nije neophodno često se vertikalna ploha oblaže istim granitom kao što je i radna ploha.

Preporuka je da se vertikalna ploha (bez obzira da li će biti izrađena od kamena, keramike ili stakla) postavlja nakon postavljanja radne ploče. Ranije postavljene vertikalne obloge značajno kompliciraju izradu i pripasivanje radne ploče te je zbog toga u nekim slučajevima potrebno izraditi i postaviti kutnu lajsnu na spoju radne ploče i vertikalne plohe.